Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Elektrikli Araç Sahibi Sayısı 10 Yılda 350 Milyona Ulaşacak!

Elektrikli araç ve şarj istasyonları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Autorola Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan Saygı “10 yıl içerisinde 350 milyon adetlik elektrikli araç sahipliği öngörülüyor. Şu anda 10-15 milyon civarında olan elektrikli araç pazarının bu şekilde büyüyeceğini, 6,9 milyon civarında şarj noktasının devreye gireceğini düşünüyoruz.” dedi.

🔌 Türkiye’de ​​3.728 Şarj İstasyonu Var

Elektrikli araç piyasası her geçen gün büyürken şarj istasyonu yatırımları da peş peşe geliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun açıkladığı verilere göre, ticari olarak şarj hizmeti verilen 3.728 adet şarj noktası bulunuyor. 

Türkiye’deki şarj hizmeti verilen elektrikli araç şarj noktalarının 646’sını hızlı (DC) şarj, 3.082’sini ise yavaş (AC) şarj noktaları oluşturuyor.

🚙 Elektrikli Araç Sayısı Hızla Artıyor

Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısına bakıldığında 2021 yıl sonu itibarıyla toplam 7.694 adet araç bulunurken satışlarda yaşanan ivmelenmeyle 2022 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla bu sayı toplamda 14.896 adede yükseldi.

🔋 E-Şarj Alanına Yatırım Yapan Şirketler

Türkiye’de elektrikli araçlara dönüşümün başlamasıyla birlikte Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler de e-Şarj alanında yatırımlarını hızlandırdı.

Koç Holding (KCHOL) bünyesinde yer alan WAT Mobilite, elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği alanında faaliyet gösteriyor. Şirket, şarj cihazlarını 2023 yılında Türkiye’nin birçok noktasına yerleştirmeyi planlıyor.

Zorlu Enerji (ZOREN) ZES markasıyla Türkiye’nin 81 ilinde elektrikli araç şarj istasyonu hizmeti veriyor. Yatırımlarına hızla devam eden Zorlu Holding; Karadağ, İsrail, İtalya, Hırvatistan’da şirket kurdu. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da faaliyet göstermeyi hedefliyor. Zorlu Enerji’nin aktif 2.739 elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor.

Enerjisa Enerji (ENJSA), Eşarj markasıyla 263 halka açık noktada, 170’i hızlı şarj soketi olmak üzere 494 şarj soketiyle Türkiye’nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumunda yer alıyor. Şirket, yeni belirlediği hedef doğrultusunda 53 ilde 495 yüksek hızlı şarj istasyonu kuracak ve 300 milyon TL yatırım hedefliyor.

Aksa Enerji (AKSEN), Aksa Şarj ile elektrikli araç şarj istasyonlarına yatırım yapmaya devam ediyor. Mevcut durumda 16 istasyonla hizmet veren şirket, Türkiye’nin birçok noktasında elektrikli araç şarj istasyonu kurmayı planlıyor.

Astor Enerji (ASTOR), elektrikli araç şarj istasyonları yatırımında ulusal bir marka olmayı hedefliyor. Şirket ilk etapta 200 kilometrelik bir zincir ile İstanbul’dan yola çıkan bir kullanıcının Türkiye’nin doğu, batı, güney ve kuzeyine de ulaşabileceği Astor Şarj markasıyla bir ağ kurmayı planlıyor. Mevcutta 46 adet şarj istasyonu bulunan şirketin bu alana 2026 yılına kadar 10 milyon dolarlık bir yatırım planı bulunuyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar