Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Enflasyon Muhasebesi, Türk Hava Yolları’nda Temettü Kapısını Araladı

Türk Hava Yolları (THYAO) Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker, enflasyon muhasebesinin şirkete 12 yıl sonra temettü ödemesi için kapı araladığını açıkladı.

Şeker, Türk Hava Yolları’nın Uluslararası Raporlama (UFRS/SPK) para biriminin dolar cinsinden olmasına karşın, Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre mali tablolarının Türk Lirası üzerinden olduğunu ifade etti. İki mali tablo arasındaki en büyük farkın filodaki uçaklardan oluştuğunu kaydeden Şeker şöyle devam etti:

“VUK tablolarımızda uçakların değeri Türk Lirası cinsinden kaydedildiğinden düşük kalmıştır. VUK mali tablolarımızda tutulan varlıklarımızın enflasyon miktarınca düzeltilmesi neticesinde UFRS ve VUK tablolarımız birbirine yakınsamıştır.”

“Temettü Vermenin Kapısını Açacak”

Şeker, UFRS’ye göre hazırlanan bilançoda yüksek net kâr yer alırken, VUK’a göre hazırlanan bilançoda çok borç ve az görünen varlıkların şirkete zarar yazdırdığını belirterek “Örneğin 2022 yılında UFRS’ye göre gerçekte 2.7 milyar dolar kâr etmişken VUK’a göre zarar yazdık.” dedi.

Ancak Şeker, enflasyon muhasebesi sebebiyle filodaki uçakların gerçek değerleri ile bilançoya yansıdığını belirtti. Şeker böylece VUK’a göre hazırlanan bilançoda da kâra geçtiklerini belirterek “Bu bize Kurumlar Vergisi ödemenin ve temettü vermenin kapısını açacak” dedi.

Şeker “2022 yılında UFRS’ye göre 2.7 milyar dolar net kârımız vardı. VUK’a göre hazırladığımız bilançoda zarar göründü. O nedenle temettü dağıtmak da söz konusu olmadı.” ifadelerini kullandı. Şeker, şirketin en son 2012 yılında temettü dağıtığı bilgisini de verdi.

Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/haberleri/

Yorum Gönder

0 Yorumlar