Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

IMF, Türkiye için Büyüme Tahmininde Değişime Gitmedi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. IMF, 2024 yılı küresel büyüme tahminini 3,1%’den 3,2%’ye revize ederken, Türkiye için büyüme tahmininde değişime gitmedi.

IMF raporuna göre ekonomik aktivite 2022-2023’teki küresel enflasyona karşı “şaşırtıcı” derecede dayanıklı. Raporda, küresel enflasyonun 2022 ortasındaki zirvesinden gerilediği “ekonomik aktivitenin stagflasyon ve küresel resesyon uyarılarına meydan okuyarak istikrarlı bir şekilde büyüdüğü” ifade edildi.

IMF Raporuna göre istihdam ve gelirlerdeki büyümenin istikrarlı şekilde devam ettiği bildirildi. Bu durumun beklenenden fazla hükümet harcamaları ve hanehalkı tüketimi de dahil olmak üzere destekleyici talep gelişmeleriyle özellikle iş gücüne katılımda beklenmedik bir artışın ortasında arz yönlü bir genişlemeyi yansıttığı ifade edildi.

Rapora göre enflasyon hedeflenen seviyelere yaklaştı ve merkez bankaları birçok ekonomide politika gevşemesine yöneldi. Diğer yandan raporda, yüksek vergilerin ve azalan hükümet harcamalarıyla, yüksek kamu borcu frenlemeyi amaçlayan maliye politikalarının sıkılaştırılmasının büyüme üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği kaydedildi.

Büyümenin Devam Etmesi Bekleniyor

Raporda dünya ekonomisinin geçen yıl 3,2% büyüdüğü ve 2024 ve 2025’te aynı hızlarda devam etmesinin beklendiği aktarıldı. IMF raporunda dünya ekonomisinin ocak ayındaki tahmine göre 0,1 puan artışla 2024’te 3,2% büyümesi beklendiği ifade edildi.

Ayrıca Raporda, küresel manşet enflasyonun 2023’teki yıllık ortalama 6,8%’den 2024’te 5,9% düşmesi beklenirken, 2025’te ise 4,5%’e gerilemesinin beklendiği belirtildi.

Türkiye için Büyüme Tahmini Sabit Bırakıldı

Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminleri ise değiştirilmedi. IMF raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl 3,1% ve gelecek yıl 3,2% büyümesinin beklendiği ifade edildi. Ayrıca Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede, parasal sıkılaşmanın sona ermesi ve tüketimin toparlanmaya başlamasıyla birlikte 2024’ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin güçlenmesi öngörüldü.

Enflasyon tahmini ise bu yıl için 59,5% ve gelecek yıl için 38,4% gerçekleşti. İşsizlik oranının ise bu yıl ve gelecek yıl 9,6% olacağı öngörüldü.

ABD Büyüme Beklentisi Yükseldi, Euro Bölgesi’nde Düştü

ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin 2024 yılı için 2,1%’den 2,7%’ye yükseltildi. Raporda, ülke ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini 1,7%’den yüzde 1,9’a çıkarıldığı belirtildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise bu yıl için 0,9%’dan 0,8%’e ve 2025 yılı için 1,75’den 1,5%’e düşürüldüğü kaydedildi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar