Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Riski Yüksek, Kaybı Az Olan Fonlar

Yatırım yaparken amaç en risksiz şekilde en yüksek getiriyi sağlamak olsa da çoğu zaman yüksek getiri için yüksek risk almamız gerekir. Riski yüksek yatırım araçları kazanç olarak her zaman daha yüksek bir getiri vaadi sunar ancak işlerin iyi gitmediği noktada zararımız da buna paralel şekilde gerçekleşir.  

O yüzden yatırımcılar için riski doğru yönetmek hayati bir önem taşır. Bu yazımızda son 1 yıl içinde yatırımcısına en çok kazandıran yatırım fonlarının negatif getirili gün oranlarına bakacağız. 

Hazırsan başlayalım…

IHH Fonu

İstanbul Portföy Üçüncü Hisse Senedi Fonu (IIH) son 1 yılda yatırımcısına 197,08%’lik getiri oranı ile en çok kazandıran fon olarak karşımıza çıkıyor. Fonun risk değeri 6 seviyesinde bulunurken, 1 yıllık süreçteki negatif getirili gün oranı 39,84% olarak görülüyor.

TTE Fonu

7 risk oranına sahip İş Portföy BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu (TTE) bakıldığında son 1 yıllık getirisi 196,06%. Fonun bu süre içerisindeki negatif getirili gün oranı ise 39,04% olarak görülüyor.

ICZ Fonu

Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu’nun (ICZ) son bir yıllık getirisi 192,9% olarak gerçekleşirken, fonun risk değeri 7 seviyesinde. Fonun negatif getirili gün oranı ise 36,65% seviyesinde.

YHZ Fonu

Yapı Kredi Portföy BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu (YHZ) bakıldığında risk değerinin 7 ve son 1 yıllık getirisinin 182,03% olduğu görülüyor. YHZ’nin son 1 yıldaki negatif getirili gün oranı ise 39,44%.

IDH Fonu

İş Portföy BIST 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu (IDH) ise son 1 yılda yatırımcısına 175,5% oranında getiri sundu. Fonun risk değeri 7 oranında bulunurken, negatif getirili gün sayısı bu dönemde 35,86% olarak kaydedildi.

Fon Risk Değeri Nedir?

Fon risk değeri, bir fonun yatırımcısına, fonun risk ve getiri potansiyeli hakkında bilgi vermek için kullanılan bir ölçüt oranıdır. Fonların risk değerleri, fonun türüne ve buna bağlı olarak da bünyelerindeki yatırım araçlarının riskine göre değişiklik gösterir. Fon risk değeri 1 ila 7 arasında gerçekleşir ve 1’den 7’ye kadar her oran risk oranının arttığına işaret eder.

Dipnot: Negatif getirili gün oranının anlamı, seçilen periyota ait dönemde fonun negatif getiri elde ettiği günün, söz konusu zaman içerisindeki toplam gün sayısı içerisindeki oranını ifade eder. 

Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/fon-analiz/

Yorum Gönder

0 Yorumlar