Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon 2024’ün İkinci Yarısında Tesis Edilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TCMB 92. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karahan, mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimin zayıflamasına rağmen öngörülerinin üzerinde gerçekleştirdiğini belirtti. Haziran ayından bu yana uygulanan parasal sıkılaşma adımlarının, finansal koşullar üzerinde gözlemlendiğini ve kısmen talep koşullarına yansıdığını belirten Karahan şöyle devam etti:

“2023 yılının ikinci yarısında dış finansman koşullarında belirgin bir iyileşme, rezervlerde artış, cari dengede iyileşme, Türk Lirası mevduat payında yükselme ve Türk Lirası varlıklara talepte güçlenme görülmüştür. Tüm bu gelişmeler Türk lirasında istikrarlı seyre ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmuştur. “

Dezenflasyon Mesajı

Karahan, yurt içi talebin halen güçlü seyrettiğinin altını çizerken, uygulanan parasal ve miktarsal sıkılaştırıcı adımların etkisiyle mart ayından bu yana belirgin şekilde yavaşlayan toplam kredi büyümesinin yurt içi talepteki dirençli seyri zayıflatmasını beklediklerini belirtti.

Karahan’a göre talepteki dengelenme ile birlikte sağlıklı bir dezenflasyon sürecine girilecek.

Karahan yaptığı değerlendirmede enflasyon görünümündeki belirgin ve kalıcı bir bozulma görülmesi halinde parasal duruşun sıkılaştırılacağı mesajını vererek “Para politikasındaki kararlı duruşumuzun; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini öngörmekteyiz.” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar