Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Dezenflasyon Daha Fazla Not Artırımı Getirebilir – Moody’s

Cuma gecesi Türkiye’nin notunu 2 kademe birden artıran Moody’s’ten Türkiye için yeni bir rapor daha geldi. Moody’s ekonomistleri beklenen dezenflasyonun gerçekleşmesi halinde not artırımlarının devamının gelebileceğine işaret etti.

Moody’s geçtiğimiz cuma günü Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe birden artırarak “B3″ten “B1” seviyesine yükseltti. Kurum, not görünümünü ise “pozitif” olarak korudu. Moody’s, Türkiye için 2024 enflasyon tahminini 42,4%, 2025 için ise 25,2% olarak belirledi.

Aralarında Hande Küçük’ün de bulunduğu Moody’s ekonomistleri, açıklanan not artırımının, Türkiye’nin yeni ekonomi programının güvenirliğine “destek” oluşturduğunu vurgulayarak, en büyük katalizörün “dezenflasyon” başarısı olacağını ifade etti.

“Beklenen Dezenflasyon Daha Fazla Not Artışını Getirebilir”

Moody’s ekonomistleri, not artırımına karşın, Türkiye’nin kredi notunun halen “yatırım yapılabilir” seviyenin 4 kademe altında olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle, reel gelirler ve ekonomik aktivite üzerindeki baskının arttığı bir dönemde bu önem taşıyor. Son haftalarda gerçekleşen diğer katalizörlerle birlikte, bu durum Türk varlıklarına yönelik yabancı girişlerinin boyutunu ve kalitesini artırmalıdır. Ancak, TL’ye yönelik kalıcı güvenin gerçek belirleyicisi enflasyonun kalıcı ve önemli ölçüde düşürülmesi olacaktır” dediler.

Ekonomistler, pozitif kredi görünümü ve beklenen dezenflasyonun “daha fazla not artışını” bereberinde getirebileceğini ekledi.

Dolar/TL tahminlerinin yıl sonu için 36 seviyesinde olduğunu hatırlatan ekonomistler, bunun vadeli işlem eğrisinin ima ettiği seviyenin “oldukça” altında olduğunu söyledi. Ancak ekonomistlere göre para birimindeki son trendler, özellikle sıkı para politikası taahhüdü sürdürülürse, aşağı yönlü risklere işaret ediyor.

“Merkez Bankası’nın Karşılacağını Ana Zorluk; Sıkı Para Politikasını Sürdürmek”

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın kısa vadede karşılacağı ana zorlukları; “net döviz alımları (rezerv birikimi) sonucu oluşan fazla TL likiditesinin sterilizasyonu” ve “artan büyüme rüzgarlarına rağmen önümüzdeki yılın dezenflasyon hedeflerine ulaşmak için yeterince sıkı bir para duruşunu sürdürmek” olarak açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar