Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Geçen Yıl Eylül Ayında Kazandıran Şirketler

📊 Borsa iniş ve çıkışlarla dolu bir serüvendir ve bazı dönemlerin dikkat çeken başrolleri vardır. Geçen yıl, seçim belirsizliğinin sona ermesi ve sonrasında ortodoks politikalara dönüş ile BIST100 endeksinde sert hareketler gerçekleşti. 2024 yılının ikinci yarısına girerken masada; Türkiye’nin Gri Listeden çıkması, not artırım rüzgarının Fitch ile devam edip etmeyeceği sorusu ve yılın son çeyreğinde hızlanma beklentileri var. Elbette borsa kazançlarına vergi maddesi ve enflasyon muhasebesine uygun bilançolar da endişe yaratan gerçekler olarak masada yerini alıyor.

🔎 Bu çalışmada amaç; bu düşünceden esinlenerek 2023 yılı eylül ayında BIST  100 endeksinden pozitif ayrışan BIST 100 şirketlerini tespit etmek ve anlamlı bir sonuç olup olmadığını bulmaya çalışmak.

👉 1 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında BIST 100 endeksinin getiri performansı pozitif tarafta 3,46% olarak gerçekleşti. BIST 100 endeksi şirketlerinden 48 şirketin aynı zaman diliminde endeksten pozitif ayrıştığı izlendi. 

BIST 100 endeksine göre pozitif ayrışan ilk 20 şirketi ve getiri oranlarını senin için listeledik.

(İncelemeye alınan tarih aralığından sonra halka arz olan hisseler çalışma kapsamına dahil edilmemiş, hesaplamaya alınmamıştır. Geçen yılın eylül ayında BIST 100 kapsamındaki hisseler dahil edilmiştir.)

🏅 Şekerbank (SKBNK) ➔ 48,24%

🏅Ülker Bisküvi (ULKER) ➔ 40,57%

🏅Çimsa (CIMSA) ➔ 36,83%

🏅Kocaer Çelik (KCAER) ➔ 31,32%

🏅Oyak Çimento (OYAKC) ➔ 27,80%

🏅Pasifik GMYO (PSGYO) ➔ 27,39%

🏅Aksa (AKSA) ➔ 27,18%

🏅Akçansa (AKCNS) ➔ 26,24%

🏅Bagfaş (BAGFS) ➔ 26,03%

🏅Kontrolmatik Teknoloji (KONTR) ➔ 23,33%

🏅Global Yat. Holding (GLYHO) ➔ 22,30%

🏅Bera Holding (BERA) ➔ 21,50%

🏅Eczacıbaşı Yatırım (ECZYT) ➔ 20,70%

🏅İş Bankası (ISCTR) ➔ 20,51%

🏅İş GMYO (ISGYO) ➔ 20,41%

🏅Zorlu Enerji (ZOREN) ➔ 18,01%

🏅Tüpraş (TUPRS) ➔ 16,78%

🏅Halk Bankası (HALKB) ➔ 16,17%

🏅Aydem Enerji (AYDEM) ➔ 15,49%

💡İlk 20 şirket içerisinde özellikle gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve çimento şirketleri dikkat çekiyor. Listede 3 tane çimento şirketi yer alırken 2 tane de gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğu görülüyor. 2024’ün son çeyreği itibarıyla gelebilecek bir faiz indirimi, kentsel dönüşüm ve deprem yapılanmalarının artmasıyla beraber çimento ve GYO sektörünü yeniden ön plana çıkarabilir.

Öne çıkan diğer sektörleri incelediğimizde listenin son sıralarında 3 tane enerji hissesi ile karşılaşıyoruz. Enerji spot fiyatı 3. çeyrek itibarıyla yıllık bazda yükselmeye başladı. 2. çeyrek itibarıyla enerji üretimi yapan şirketler için güçsüz bilanço dönemi yaşansa da yıllık bazda güçlenen enerji spot fiyatı enerji sektörünü 3. çeyrekte ön plana çıkarabilir.

Diğer taraftan sıralama olarak homojen dağılmış 3 tane banka hissesi bulunuyor. Cari açıkta iyileşme ve ortodoks politikaların devam etmesi ile 6 Eylül’de Fitch tarafından gelebilecek bir not artırımı 2024 yılının eylül ayında da bankaları ön plana çıkarmaya devam edebilir.

Dikkat çeken istatistikler:

  • 63 şirket pozitif getiri sağlarken 37 şirket negatif fiyatlama gösterdi.
  • Pozitif getiri sağlayan 63 şirketin ortalama getirisi 11,84% olarak gerçekleşti.
  • Negatif getiri sağlayan 37 şirketin ortalama getirisi -5,54% olarak gerçekleşti.
  • Negatif getiri ve en az getiri sağlayan hisselerin dağılımında havacılık ve iletişim sektörü öne çıkmış görünüyor.

Bu çalışmadan hangi çıkarımlarda bulunabiliriz?

Yalnızca bu çalışmadan yola çıkarak geçen yılın aynı dönemindeki verilere bakıp benzer getiriler oluşması yönündeki beklentiler yanıltıcı ve sağlıksız olacaktır. Bu çalışmanın amacı dönemsel anlamda ön plana çıkan sektör ve şirketleri tespit ederek bilgi sahibi olmaktır. Şirket ve sektörlerin güncel durumları ve gelecek beklentileri yeniden araştırılarak takip edilmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar