Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Dolardan Fazla Kazandıran Hisseler

Cebindeki para enflasyonist bir ortamda erimesin istiyor ancak neye yatırım yapacağını bilmiyor olabilirsin. İşte bu analiz, kafandaki soruları cevaplamak için hazırlandı. 

Bu analizde “Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda paramı borsada mı yoksa Dolar/TL yatırımında mı değerlendirmem daha doğru olur?” sorusunun cevabını bulacaksın. Dünyaca ünlü kurumların analist beklentileri sana bu yolda kılavuz olacak.

Aynı zamanda, Midas senin için son 1 senenin dolar cinsinden getirisi dolar mevduatından yüksek hisseleri de inceledi. 

Bu beklenti ve incelemeleri değerlendirerek yatırımlarını yönlendirebilirsin. 

Unutma, gelecek de karar da senin.

Hazırsan başlayalım!

Son 1 senelik verilere baktığımızda haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon 71,6% olarak gerçekleşirken BIST 100 endeksi son 1 senede paralel bir şekilde 72% getiri, Dolar/TL kuru ise 26% getiri sağladı.

Ayrıca kurumların yıl sonu kur beklentilerini incelediğimizde;

  • Haziran ayında yayınlanan TCMB katılımcı anketine göre 2024 yıl sonu Dolar/TL beklentisi 37,74 TL.
  • Fitch analistleri yıl sonu Dolar/TL kurunun 36 TL olmasını
  • JP Morgan analistleri yıl sonu Dolar/TL kurunun 35,5 TL olmasını
  • Bank Of America (BOFA) analistleri ise yıl sonu Dolar/TL kurunun 38 TL olmasını bekliyor.

“TL bazlı 7,5%-15% getiri”

Kurumların beklentisi göz önüne alındığında Dolar/TL kurunda yaşanabilecek artışlar temmuz ayından itibaren yıl sonuna kadar TL bazlı 7,5%-15% getiri imkanı sunabilir.

Diğer taraftan enflasyon projeksiyonlarına baktığımızda TCMB’nin son revizesinde 38%, TCMB haziran katılımcı anketinde 43,5%, BofA analistlerine göe 42%, JP Morgan analistlerine göre 42,5% yıl sonu enflasyon tahmini bulunuyor.

Enflasyon beklentilerini incelediğimizde TCMB ve analistlerin 2024 yıl sonu hedeflerinin ortalama 38%-43,5% gerçekleşebileceğini göz önüne alırsak temmuz ayından aralık sonuna kadar aylık enflasyon oranının toplamda 15% ile 20% arasında gerçekleşmesi muhtemel olabilir.

Analistlerin ve TCMB’nin beklentileri ışığında Dolar/TL kurunun enflasyonun altında getiri sağlaması bekleniyor.

Peki, Hisseler Dolar Karşısında Nasıl Performans Gösterdi?

BIST 100 endeksini baz aldığımızda son bir senede 66 hisse dolar cinsinden getiri sağlarken 63 tanesi dolar mevduatının üstünde getiri sağladı. 

Yeni halka arz olan ve BIST 100 endeksine dahil edilen hisseler çıkarıldığında ise yalnızca 24 hisse dolar cinsinden getiri sağlayamamış görünüyor.

Kredi Risk Primi’nin (CDS) düşmesi, Türkiye’nin gri listeden çıkışı, yabancıların borsaya geliş hikayesi ve hem Avrupa-ABD hem de yurt içinde politika faizlerinin düşürülme hikayesinin başlamasıyla beraber BIST 100 endeksinin bu performansını devam ettirmesi analistlerin beklentileri dahilinde.

Yatırımcıların da enflasyona karşı paralarını korumak için dolar veya dolar mevduat hesaplarındansa, para piyasası ve hisse senetlerine ilgi göstermeye başladığı gözlemleniyor.

TEFAS verilerine göre, hisse senedi fonlarının yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana 88% artarken fonların aktif büyüklüğünde ise 108% artış gerçekleşti.

Aynı zamanda para piyasası fonlarında ise yatırımcı sayısında 28% artış gözlemlenirken fonların aktif büyüklüğü ise 3 katın üstünde büyüme gösterdi.

TCMB katılımcı anketine göre bir yıl sonra dolar/TL kurunun güncel kura oranla 25% yükselerek 41,41 TL’ye ulaşması bekleniyor.

Ayrıca analistlerin 12 aylık ortalama hedef fiyatlarına göre bir yıl sonraki Dolar/TL kurundan daha fazla yükseliş potansiyeli bulunan THYAO, DOAS, SAHOL, KRDMD, FROTO ve ARCLK gibi şirketler öne çıkmaya devam ediyor.

Son bir senede BIST 100 endeksinde dolar cinsinden getirisi dolar mevduatından fazla kazandıran 15 hisseyi de senin için listeledik. 🔍

🏢 Türkiye Sigorta (TURSG)  ➔ 377,3%

⚡Mia Teknoloji (MIATK)  ➔ 355,9%

🍫 Ülker Bisküvi (ULKER)  ➔ 274,6%

💾 ARD Bilişim Teknolojiler (ARDYZ)  ➔ 242,1%

🏦 Garanti Bankası (GARAN)  ➔ 208,8%

🍺 Anadolu Efes Biracılık (AEFES)  ➔ 204,7%

🏛️ Anadolu Grubu Holding (AGHOL)  ➔ 176,3%

🪨 Batıçim Çimento (BTCIM)  ➔ 173,0%

🏦 Akbank (AKBNK) ➔162,3%

🪨 Göltaş Çimento (GOLTS) ➔ 153,4%

👗 Mavi Giyim (MAVI) ➔ 146,5%

🏫 Bim Mağazaları (BIMAS) ➔ 140,7%

🍹Coca Cola İçecek (CCOLA) ➔ 137,7%

🏦 İş Bankası (ISCTR) ➔ 135,8%

📞 Turkcell İletişim Hizmetleri (TCELL) ➔ 121,8%

Not: Yukarıda yer alan getiriler hisselerin son bir yıllık dolar bazlı getirisidir.

Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/haberleri/

Yorum Gönder

0 Yorumlar