Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Moody’s Kararı Sonrası Borsa İstanbul

Moody’s 19 Temmuz Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe artırarak B1 seviyesine çıkardı. Not görünümü pozitif olarak korunurken eşzamanlı olarak 3 kredi derecelendirme kuruluşu da not görünümünü 5 aydır pozitif olarak koruyor.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch, Moody’s’in Türkiye için kredi notu olarak revize ettiği B1 seviyesine aylar önce yapılan not artışları ile ulaşmıştı.

Not Artışları Sonrası Borsada Neler Yaşandı?

2024’ün ilk kredi notu artışı 9 Mart’ta Fitch tarafından gelmişti. İlk not artışı sonrasında BIST 100 endeksi haftalık olarak 3,57% değer kaybetti.

S&P’nin 3 Mayıs’ta yapmış olduğu kredi notu artışı sonrasında ise BIST 100 endeksi haftayı 0,57% değer kaybederek tamamladı.

Fakat 2 kredi notu artışından sonra beklentinin fiyatlanması sonucunda haftalık olarak endekste gerileme olsa da orta vadede BIST 30 endeksinde yükseliş devam etti.

Not Artışları Neden Önemli?

Türkiye, 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sonrasında enflasyonu düşürmek ve sürdürülebilir cari açık sağlamak için ortodoks politikalara dönüş süreci yaşadı.

Parasal sıkılaşma hamlesi sonrasında kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu artırırken kredi görünümlerini pozitif olarak revize etti.

Diğer taraftan CDS’lerin (Kredi Risk Primi) düşmesi ve Gri Listeden çıkış hikayesi sonrasında yabancı fonların Borsa İstanbul’a girmesi için şartlar pozitife dönmeye başladı.

Kredi derecelendirme kurumlarının bir ülke için verdiği notlar yatırım ortamının risk seviyesini belirlemekte kullanılır.

Bu riskin yatırım yapılabilir seviyede olması halinde yabancı sermaye akışı hızlanır.

Türkiye henüz yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında bulunsa da enflasyon ve cari açık rakamlarının sürdürülebilir seviyelere ulaşması için alınan önlemler daha fazla not artışına işaret edebilir.

Şimdi Neyi Fiyatlayacağız?

Üç kredi derecelendirme kuruluşunun da not görünümünü eşzamanlı seviyede pozitif olarak koruması, yatırımcıların aklına “Yeni not artışları gelecek mi?” sorusunu getiriyor.

Ortodoks politikalara dönüş ve sıkılaşan para politikası sonucunda aylık açıklanan cari açık verilerinin sürdürülebilir seviyelere yakınlaşması diğer not artırım beklentileri için dayanak oluşturmaya devam ediyor.

Türkiye’nin CDS (Kredi Risk Primi) seviyelerinin 250’nin altına yerleşmeye başlaması durumunda yeni not artışları görmemiz mümkün olabilir.

Diğer taraftan Türkiye’nin kredi notu henüz daha G20 ülkelerinde yer alan gelişmekte olan ülkeler seviyesinde değil.

Türkiye’nin kredi notu, kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirmesine göre yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe aşağısında bulunuyor.

G20 ülkelerini oluşturan gelişmekte olan ülkelere baktığımızda Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bizim 2 kademe üstümüzde bulunurken Hindistan 4 kademe üstümüzde yer alıyor.

Enflasyonun beklenilen seviyelere ulaşması ve CDS’lerin düşmesiyle beraber yeni not artışları gündemde olabilir.

Cari açık tarafında, yapılan yeni vergi düzenlemeleriyle parasal sıkılaşmanın artırılması kredi derecelendirme kuruluşlarının takibinde yer alacak.

Diğer taraftan enflasyon hedefi ve yabancı para kredilerde aylık 2% büyümenin aşılması durumunda zorunlu karşılık tesisi uygulamasının 1,5%’e indirilmesi gibi TL’ye olan güveni artıran politikalar önemli olmaya devam ediyor.

Not Artışları En Çok Hangi Hisseleri Gündeme Getirdi?

Not artışları sonrasında en çok yükselen endeks BIST 30 endeksi oldu. CDS’lerin düşmesiyle beraber bankaların uluslararası borçlanma maliyetlerinde yaşanan düşüş bankacılık endeksine yoğun ilginin devam etmesini sağladı.

9 Mart 2024’teki not artırım tarihinden itibaren aldığımızda BIST 30 endeksinde en çok yükselen ilk 10 hisse içerisinde 4 tane banka yer almış görünüyor.

Kredi büyümesi ile ön plana çıkan GARANAKBNKISCTR BIST 30 endeksinde not artırımları sonrasında en çok yükselen 5 hissenin 3’ünü oluşturuyor.

Diğer taraftan yıllarca iştiraklerinin fiyatlarına göre 30%’un üstünde iskontosu bulunan SAHOL ve KCHOL, BIST 30 endeksinde not artırımları sonrasında en çok yükselen 10 hisse içinde yer alıyor.

Enflasyona karşı geliştirilen daralma politikaları ile beraber fiyatlamalarını daha hızlı yapabilen telekomünikasyon sektöründen TCELL ve parasal sıkılaşma döneminde fiyat elastikiyeti düşük gıda perakendeciliği hisselerinden BIMAS, not artışları sonrasında BIST 30 endeksinde en çok yükselen 10 hisse arasında yerini alıyor.


Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/haberleri/

Yorum Gönder

0 Yorumlar