Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

TCMB Anketi: Sene Sonu Enflasyon ve Dolar Ne Kadar Olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi 42,95% olarak gerçekleşti. Bir önceki anket döneminde bu oran 43,52%’di.

Ankete katılan 65 katılımcının verdiği yanıtlara göre 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi de bir önceki anket döneminde 31,79% iken, bu anket döneminde 30,02%’ye geriledi.

24 ay sonrası için enflasyon beklentisi de bu anket döneminde, sırasıyla 20,33% ve 19,32% olarak kayıtlara geçti.

Dolar/TL Beklentisi

Katılımcılara göre yıl sonu dolar/TL kuru 37,37 seviyesin gerçekleşecekken, bir önceki dönemde katılımcıların tahmini 37,75 seviyesindeydi.

12 ay sonrası dolar/TL kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 TL olarak gerçekleşti.

Faizin Sabit Kalması Öngörülüyor

Anket sonuçlarına göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de 50% olarak gerçekleşti.

Şimşek: Enflasyon Beklentileri Hedefimize Yakınsıyor

TCMB anketini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerinin hedeflerine yakınsadığını belirterek X hesabından şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yıl sonu enflasyon beklentisi 43%’e, 12 ay sonrası 30%’a ve 24 ay sonrası 19,3%’e düştü. OVP’yi açıkladığımızdan beri 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri kesintisiz geriledi. Gerçekleşen yıllık enflasyonun yükselişte olduğu bu dönemde beklentilerin iyileşiyor olması dezenflasyona yönelik politikalarımızın başarılı olacağına yönelik inancı göstermektedir. Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz. Dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek”

Yorum Gönder

0 Yorumlar