Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

THY Neden Endeksin Altında Kaldı? Hareket Başlayabilir mi?

Yaz aylarının gelmesiyle beraber yatırımcıların aklında ‘’havacılığın güçlü sezonunun başlamasına ve Pegasus tarafında yukarı yönlü hareket devam etmesine rağmen THYAO neden yükselmiyor?’’ soruları oluştu.

THY, ilk çeyrek bilançosunda da geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda 79%, FAVÖK’te 30% büyüme göstermişti. Fakat personel giderlerindeki artışlar marjlara önemli ölçüde baskı yaratmıştı. 

Yolcu Verileri Beklenenden Güçsüz Geliyor

THY’nin açıkladığı haziran ayı verilerine göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla uçak kapasitesinde 9,3% ve koltuk kapasitesinde 10% artışa rağmen yolcu sayısında 1% artış gözlemlenirken konma sayısında 0,2% düşüş gözlemlendi.

Ocak-haziran ayı verilerine baktığımızda ise geçen senenin aynı dönemine göre yolcu sayısında 4,8% büyüme, konma sayısında 3,7% büyüme gerçekleşti.

Hem kapasite artışından düşük yolcu büyümesi hem de personel maliyetlerindeki büyüme 2. çeyrek mali tabloları için yatırımcıların kafasında soru işareti bırakıyor.

Pegasus’un Yolcu Verileri Daha Güçlü!

Pegasus tarafında haziran ayında yolcu sayısında geçen senenin aynı dönemine göre 15% büyüme gözlemlenirken ocak-haziran arası dönemde geçen yıla göre 23% büyüme gerçekleşti.

Ayrıca koltuk sayısında geçen yıla oranla 17% büyüme gözlemlenirken Pegasus, 2024 yılında toplamda envanterine 16 uçak daha eklemeyi planlıyor.

Yeni gelen uçakların koltuk kapasitesinin daha yüksek olmasıyla beraber, koltuk kapasitesindeki artış ve güçlü yolcu sayıları PGSUS hisselerinin yılbaşından bu yana 80% değer kazanmasıyla sonuçlandı.

Jeopolitik Riskler Yolcu Sayılarını Baskıladı

Ortadoğu’da yaşanan sıcak gelişmeler ve Rusya ile Avrupa’nın gerginliklerinin artması, İran gibi ülkelerde havalimanlarının kapatılması dolayısıyla THY tarafında yolcu ve konma sayılarında baskı takip edildi.

Jet Yakıtı Fiyatları Yükseliyor

Geçtiğimiz ay Brent Petrolde yılın en düşük seviyelerinin görülmesiyle beraber Fed Başkanı Powell’ın ifadesi sonrasında faiz indirimi ihtimalinin artması ve Amerikan ham petrol stoklarındaki düşüş, Brent Petrolün yeniden yukarı yönlü ivmelenmesine sebep oldu.

İlk çeyrek verilerinde toplam maliyetin 32%’si akaryakıt maliyetlerinden gerçekleşirken Brent Petrolün artması marjları aşağı çekebilir.

THY Çarpanları Pegasus’tan Ucuz Fiyatlanıyor!

Yılbaşından bu yana endeksin gerisinde kalan THYAO hisseleri 2,5 F/K oranı ve 5,6 FD/FAVÖK oranı ile fiyatlanıyor. Piyasa değeri ise defter değerinin altına gelen THYAO hisselerinin PD/DD oranı 0,8 olarak gözlemleniyor. NB/FAVÖK rasyosu ise 2,09 olarak fiyatlanıyor.

PGSUS hisselerini incelediğimizde ise 6,9 F/K oranı ve 9,9 FD/FAVÖK oranı ile fiyatlanırken PD/DD rasyosu 2,24 ve NB/FAVÖK rasyosu 4,18 ile THYAO hisselerine göre pahalı fiyatlanıyor.

Tarihsel Çarpanların Altına Geriledi

Son 3 yıl göz önüne alındığında tarihsel olarak 5 F/K oranı ve 6’nın üzerinde FD/FAVÖK çarpanı ile fiyatlanan THYAO hisseleri, güncel olarak tarihsel çarpanlarının altına gerilemiş olarak gözlemleniyor.

Gri Listeden çıkışımız ve Moody’s tarafından gelebilecek not artırımı ile yabancıların borsamıza gelmesiyle THYAO hisseleri makul çarpanlarıyla yabancı yatırımcının dikkatini çekebilir.

Hedef İleri! THY “2033” Stratejisi 

2023 yılında 435, güncelde ise 453 uçağı bulunan Türk Hava Yolları 10 yıl içinde bunu neredeyse 85% artırarak 813 uçağa çıkmayı hedefliyor. 

Yeni uçakların koltuk kapasitesinin daha fazla olmasıyla beraber kilometre başına arz edilen koltuk (akk) seviyesinin yaklaşık 2 katına çıkarılarak 2023 yıl sonundaki 235 seviyesinden 492 seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

2023 yıl sonu itibarıyla 84 milyon olarak gerçekleşen yolcu sayısının da 2 katına çıkarılarak 171 milyona ulaşılması hedefleniyor.

THY Kargo tarafında toplam taşınan kargoların 1,7 milyon tondan 3,9 milyon ton taşıma kapasitesine ulaşması hedefleniyor.

2023 yılında ortalama dolar kuruyla 20 milyar dolar satış geliri elde eden şirket 2033 yılında 52 milyar dolara ulaşmak istiyor.


Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/haberleri/

Yorum Gönder

0 Yorumlar