Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Tüpraş’ta Yükseliş Yakın mı? Bilanço Beklentileri Ne Yönde?

Türkiye’nin en büyük ham petrol işleme kapasitesine sahip  şirketi Tüpraş, Avrupa’nın ise en büyük 7. rafineri şirketi konumunda bulunuyor.

Güçsüz gelen bilanço ile yılbaşı seviyelerine yaklaşan TUPRS için yatırımcıların kafasında “ne zaman hareket başlayacak” sorusu oluşmaya başladı.

Biz de senin için rafineri marjlarının durumlarını ve detaylı bilanço analiziyle TUPRS’ın güncel temel durumunu inceleyeceğiz. 🔍

Bilanço Güçsüz Geldi

Mart ayında İzmit Rafinerisinde bulunan fuel oil dönüşüm tesisinde, planlı bakım çalışmaları nedeniyle üretime 92 gün ara verilmesi ve geçen senenin ilk çeyreğine göre güçsüz kalan benzin ve dizel makası ile beraber TUPRS’ın ilk çeyrek mali tablolarında geçen senenin aynı dönemine göre FAVÖK’te 54%, net dönem kârında 89% daralma meydana geldi.

Açıklanan bilanço sonrası F/K ve FD/FAVÖK oranı son 1 yılın zirvelerine ulaşırken net nakit pozisyonunda da daralmalar meydana geldi.

2. Çeyrek Bilançoları da Güçsüz Gelebilir!

Tüpraş 2. çeyrek mali tablolarını 5 Ağustos 2024’te açıklayacak. 

Haziran ayının başında yeniden devreye alınan İzmit Rafinerisinde bulunan fuel oil dönüşüm tesisi 2. çeyreğin önemli bölümünde kapalı kalmaya devam etti. 

Ayrıca 2. çeyrek boyunca geçen senenin aynı dönemine göre zayıf seyreden dizel ve benzin makasları marjları daraltabilir.

Yenilenebilir enerji tarafına yatırım yapan iştiraki Entek tarafında piyasa takas fiyatının geçen seneye göre güçsüz seyretmesi marjları baskılayan bir diğer sebep olabilir.

Fakat Genel Beklenti Güçlü Kalmaya Devam Ediyor

Haziran ayı itibarıyla geçen yıla kıyasla yükselen Brent Petrol, temmuz ayı itibarıyla güçlü seyretmeye devam ediyor.

İlk olarak Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlaması ve enflasyondaki düşüşle birlikte eylülde Fed tarafından faiz indirim ihtimalinin artması Brent Petrolün yukarı yönlü risklerini korumaya devam ediyor.

Avrupa tarafında güçlenmeye başlayan PMI verileri ve Fed tarafından olası faiz indirim hamlesiyle küresel ekonomide canlanma Brent Petrolün yüksek seyretmeye devam etmesini sağlayabilir.

Ayrıca piyasa takas fiyatının yıllık olarak temmuz ayından itibaren yükselmeye başlaması hem Brent Petrolün yüksek seyretmesiyle beraber güçlü rafineri marjları hem de Entek tarafında enerji fiyatlarındaki gelişmeler yılın geri kalanı için olumlu sinyaller verebilir.

Tüpraş’ın 2024 Beklentileri Neler?

Tüpraş kendi paylaştığı verilere göre 2024 yılında ortalama ürün marjı beklentisinin 14 $/v seviyelerinde gerçekleşmesini beklemektedir.

Ayrıca yıl genelinde toplam 26 milyon ton üretim, 30 milyon ton satış ve 85-90% ortalama kapasite kullanım oranı beklenirken toplam yatırım harcamalarının 500 milyon dolar civarında olması planlanmaktadır.

2023 yılında ürün marjı 11-12 $/v seviyelerinde gerçekleşirken 24,9 milyon ton üretim, 30,1 milyon ton satış, 87,5% kapasite kullanım oranı ve 354 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirmişti.

92 gün kapalı kalan fuel oil tesisine rağmen Tüpraş yönetiminin geçmiş seneye göre daha yüksek üretim ve ürün marjı beklentisi bulunuyor.

Analistlerin TUPRS için verdiği ortalama hedef fiyatları incelediğimizde güncel fiyatına göre 28% getiri potansiyeli taşıyor.

Rafineri marjlarının artmasıyla birlikte önümüzdeki süreçte yukarı yönlü hedef fiyat revizyonları görmemiz de mümkün olabilir.

Geleceğe En Fazla Yatırım Yapan BIST 30 Şirketinden Biri!

2024 yılında 500 milyon dolar yatırım yapan TUPRS’ın 2035 yılına kadar her yıl 350 milyon dolar yatırım yapma hedefi bulunuyor.

Şirket, 2022-2035 hedefleri kapsamında sürdürülebilir rafinaj yatırımı kapsamında 2,3 milyar dolar yatırım harcaması, 3 milyar dolar da kümülatif FAVÖK bekliyor.

Yine aynı hedef kapsamında biyoyakıt tarafında sürdürülebilir yakıt üretimi için 600 milyon dolar yatırım harcaması yapan şirket, 1,1 milyar dolar kümülatif FAVÖK bekliyor.

Şirketin 2022-2035 dönemi içerisinde sıfır karbonlu elektrik yatırımı, yeşil ve hidrojen yatırımı için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım harcaması, 1 milyar doların üstünde de kümülatif FAVÖK beklentisi bulunuyor.

10 yılda toplam üretim kapasitesini 3 katına çıkarmak isteyen şirket, 2050 yılına kadar net karbon 0 olmak için 10 milyar dolar yatırım harcaması planlıyor.

Akaryakıt, LPG, baz yağ gibi petrolün direkt etkili olduğu ürün üreten Tüpraş, karbon ayak izini azaltmak için yenilenebilir enerjiye yatırımlar yaparak saf üretim hedefini 2035 yılına kadar 3 katına çıkarmayı planlıyor.


Kaynak: https://www.getmidas.com/midas-kulaklari/haberleri/

Yorum Gönder

0 Yorumlar