Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Avrupa Merkez Bankası’nın Faiz İndiriminden Yararlanabilecek Hisseler

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarını Eylül’de 3,75%’ten 3,50% seviyesine 25 baz puan indirdi. AMB ayrıca faiz oranını Haziran ayında 25 baz puan indirmişti.

Pandemi dönemi sonrasında 10%’lara varan yıllık TÜFE oranı Euro bölgesinde sıkılaşma adımlarının gelmesine sebep olmuştu. Fakat 2023’ün Ekim ayı itibarıyla 3%’ün sıkılaşma adımları neticesinde 3%’ün altına gerileyen enflasyon oranı 2024 yılının Ağustos ayı itibarıyla 2,2% seviyesinde gerçekleşti.

Euro bölgesinin 2% enflasyon hedefine oldukça yaklaşması ve PMI verilerinin zayıflaması sonucunda Avrupa Merkez Bankası 2024 yılı Haziran ayında faiz oranında 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirmişti.

PMI verilerinin zayıf gelmeye devam etmesi ve küresel resesyon endişelerinin artması sonucunda AMB Eylül ayında 25 baz puan indirim daha gerçekleştirdi.

2022 yılının Temmuz ayından beri eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen imalat PMI, sanayi tarafında alarm sinyalleri verirken ülkemizdeki ihracatçıların da talebin zayıflamasından kaynaklı olarak kâr marjlarında düşüş yaşamasına sebep oldu.

Otomotiv Pazarında Sınırlı Büyüme

Faiz oranlarının 2022 yılından bu yana artmasıyla beraber yükselen kredi faizleri otomotiv pazarına direkt olarak etki etti. ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) verilerine göre faiz indirimleri öncesinde 2021 yılının Mayıs-Temmuz döneminde 2.761 milyon adet binek otomobil satışı gerçekleşirken 2024 yılının aynı döneminde bu sayı 2.852 milyon adete sınırlı bir yükseliş yaşadı. 2024 yılındaki artışın temel sebebi ise hibrid elektrikli araç satışlarından geldi.

Ayrıca 2015 yılında 10,7 araç yaşına sahip Euro bölgesinin araç yaşı 2021 yılında 12 yıla kadar ulaştı. 

Beyaz Eşya Pazarı Çinli Firmaların Fiyat Rekabetinden Etkileniyor

Türkiye, Avrupa’nın 1. Dünya’nın ise 2. beyaz eşya ihracatçısı konumunda bulunmaktadır. Avrupa’daki faiz artışları sonrasında talepteki daralmaya karşın Çinli firmaların fiyat rekabeti marjlarda daralmaya yol açtı. 

Enflasyonun yıl genelinde 2% seviyesinde gerçekleşmesine rağmen satış fiyatlarının euro bazlı artış gösterememesi ülkemizdeki net ihracatçı pozisyonunda bulunan beyaz eşya üreticilerinin kârlılıklarında baskı oluşturdu.

Hava Yolu Verileri Pandemi Öncesi Döneme Ulaştı

CAPA (Centre for Aviation) tarafından açıklanan verilere göre Avrupa’da hava yolu uçuş sayısı pandemi öncesi yıllara ulaştı. Ayrıca Avrupa’daki havalimanı yatırımları devam ederken Varşova’da planlanan yatırım dikkat çekiyor.

Faiz indirimlerinin gelmesi ile beraber havayolları trafiğinin artması Avrupa bölgesinde hizmet gösteren havayolu şirketlerinin kârlılığında artış göstermesine sebep olabilir.

İhracatlarının Kırılımı Avrupa Odaklı Hisseler 

PGSUS, Avrupa’da faiz indirimi sonrasında pandemi öncesi seviyeleri geçmesi beklenen yolcu trafiğinden yüksek ihracat oranı sayesinde pozitif etkilenebilir. Ayrıca gelirlerinin 41%’inin euro bazlı olması ve giderlerinin 51%’inin dolar bazlı olması son dönemde 1,10 seviyelerine ulaşan euro/dolar paritesinden pozitif etkilenmesini sağlayabilir. Ayrıca son yabancı yatırımcı verileri bize Pegasus’un yabancıların da ilgisini çektiğini gösteriyor. Yabancılar, ağustos ayında 125 milyon dolarlık ulaştırma hissesi alırken en fazla Türk Hava Yolları, Pegasus ve Tav Havalimanları hisselerine ilgi gösterdi.

FROTO, talebin tekrardan canlanması ve Avrupa’da elektrikli araçların satışlarındaki artış sonrasında ticari araçlarının elektrikli versiyonlarının geliştirilmesiyle beraber faiz indiriminden pozitif olarak etkilenebilir. Şirket, 2023 yılında 900 milyon dolar yatırım harcaması yapmıştı. Şirketin öngörüsüne göre 2024 yılında da 900 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir yatırım harcaması yapılması planlanıyor. 2025 yılında E-Truck hedefi ile elektrikli tır üretmeyi planlayan şirket, Avrupa pazarından daha fazla pay alabilir.

OTKAR, SIRPI verilerine göre savunma sanayi harcamalarının rekor kırdığı bu dönemde faiz indirimlerinin başlamasıyla canlanan talep kâr marjlarında pozitif etkiye sahip olabilir. Jeopolitik gerilimlerin artmasıyla beraber küresel zırhlı araç talebindeki artış faiz indirimleri ve iyileşen Avrupa ekonomisi ile beraber kârlılığa ek katkı sağlayabilir. Ayrıca canlanabilecek yedek parça pazarı da kârlılığı destekleyebilir.

VESBE, Çinli firmaların fiyat rekabetindeki üstünlüğüne karşı önlem almak ve pazar ağını genişletmek adına ABD pazarında büyümeyi hedefliyor. Şirketin ayrıca yeni bulaşık makinesi fabrikası ile kapasitesini artırması bekleniyor. Kapasite artışlarının tamamlanması halinde şirketin kapasitesinin 2023 yılına göre 52% oranında artması bekleniyor. Faiz indirimi sonrasında canlanabilecek talep baz etkisiyle marjların artışında yardımcı rol oynayabilir.

ARCLK, Whirlpool’un Avrupa’da faaliyet gösteren üretim, satış ve pazarlama faaliyetleri, Arçelik’in 75% çoğunluk hissesini kontrol edeceği bir yapıya devredildi. Bu yapının tam kontrolü Arçelik’in tamamına sahip olduğu iştiraki Beko’ya verildi. Şirket bu birleşme sonucunda uluslararası pazarda 2024 yılında tahmini ciro büyümesini 2%’den 50%’ye çıkardı. Avrupa’da talebin canlanmasıyla birlikte Whirlpool hisse devrinin tamamlanması hem ihracat payını hem de beklenen satışlardaki artışa işaret edebilir.

CIMSA, Avrupa’da düşen faizlerle birlikte canlanabilecek inşaat sektöründe yüksek ihracat oranıyla aktif bir şekilde faaliyet gösterebilir. Şirket özellikle Sabanci Building Solutions BV’nin (“SBS”) paylarının %100’üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd tarafından İrlanda Cumhuriyeti’nde yerleşik çimento, çimento bazlı (kremit, precast beton gibi) ürünler ile yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı alanlarında faaliyet gösteren Mannok Holdings DAC’nin (“Mannok”) paylarının %94,7’sinin satın alınmasına ilişkin olarak 27.08.2024 tarihli hisse alım sözleşmesi imzalamasıyla İngiltere pazarında daha aktif rol almayı planlıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar