Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Bilanço Dönemi Bitti! Hangi Şirketler Güzel Bilanço Açıkladı?

Bilanço ve kârlılık bir şirketin hissesinin ana yakıt malzemesidir. Temel analizde bir şirketin açıklamış olduğu kâr rakamları şirketin çarpanları ile değerlendirilerek bir hisse değeri oluşur.

30 Eylül tarihi itibarıyla 2. çeyrek bilanço döneminin sonuna geldik. Genel anlamda gelen bilançoların küresel ve yurt içi taraftaki yüksek faizler nedeniyle talebin daralması sonucunda kötü geldiğini belirtmek mümkün.

Bir tarafta yurt içinde faizlerin yükselmesi sonucunda artan borçlanma maliyetleri ile beraber talepteki durgunluk ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının artması diğer taraftan küresel tarafta yavaşlayan ekonomilerin ihracat pazarındaki etkisi kâr marjlarında önemli baskılar yarattı.

2024 yılı itibarıyla finans sektörü ve bilançosunu yabancı para cinsinden açıklayan şirketler hariç enflasyon muhasebesinin uygulamaya geçilmesi, talepteki daralma yüzünden ürünlerin stokta kalma süresini uzatmasından kaynaklı olarak marjlarda baskı oluşturdu.

Ayrıca 2. çeyrek itibarıyla enflasyonun yüksek seyretmesi de enflasyon muhasebesinin gelen bilançolara negatif etkisini gösterdi. Enflasyon devam ederken talepteki daralma nedeniyle ürünlerinin satışlarını ve fiyatlarını artıramayan şirketlerde ise beklentinin oldukça altında kârlılık meydana geldi. Diğer taraftan artan borçlanma maliyetleri de finansal gider tarafında net kâra negatif tarafta baskı oluşturdu.

Bilançolar 2. Çeyrekte Zayıftı

Hem talepteki daralma hem enflasyon muhasebesi uygulaması hem de artan borçlanma maliyetleri sonrasında borsada bulunan 550 şirketten 302 şirketin net kârı çeyreksel olarak geçen senenin aynı dönemine göre daraldı.

Toplamda 169 şirket ise 2. çeyrekte net zarar ilan etti. 

Sektörel olarakta baz etkisiyle birçok şirket geçen seneki mali performansının altında kaldı.

Genel anlamda değerlendirme yapacak olursak birçok sektör küresel ve yurt içi tarafta talepteki daralma yüzünden kârlarında baskı görürken enflasyon muhasebesi uygulaması da kârlılıkları baskıladı.

Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen bazı şirketler satışlarını, operasyonel kârlılığını ve net kârını artırmayı başararak yatırımcılara olumlu bir şekilde göz kırpmayı başardı.

En Güçlü Bilanço Açıklayanlar

Doğu Aras Enerji Yatırımları (ARASE), Doğu Anadolu tarafında elektrik dağıtım satış, pazarlama ve iştiraklerine çözüm ortaklığı sağlamaktadır.

Doğu Anadolu tarafında kayıp-kaçak oranlarının yıl itibariyle düşürülmesi ve güçlü iş ilişkileri kârlılık tarafında ek destek sağlarken şirketin çarpanları da sektörel ortalamaların oldukça altında fiyatlanıyor.

Rakiplerini incelediğimizde ağırlıklı ortalama olarak 6,1 F/K oranı ve 7,9 FD/FAVÖK oranıyla fiyatlanırken ARASE, 2,24 F/K oranı, 2,46 FD/FAVÖK oranıyla fiyatlanıyor.

Pegasus (PGSUS), güçlü yolcu büyümesi devam ederken yılın geri kalanından uçak portföyüne 8% ekleme yapmayı planlayarak toplam uçak filosunu 116 adete çıkarmayı planlıyor. Şirket Ocak-Ağustos döneminde toplam yolcu sayısında 19% büyüme elde ederken iç ve dış hatlarda dengeli büyümesini sürdürmeye devam etti.

Şirket, geçen senenin aynı dönemine göre FAVÖK’ünü enflasyonun üstünde 70% artırmayı başarırken artan yolcu sayıları pozitif etkisini sürdürmeye devam edebilir.

Tav Havalimanları (TAVHL), Balkanlar, Afrika ve Kazakistan tarafında yapmış olduğu yatırımlar neticesinde FAVÖK’ünü 95% net kârını ise 182% artırmayı başardı. 

2023 yılında yaklaşık 1,3 milyar avro gelir elde eden TAVHL 2024 yılında 1,5-1,57 milyar avro gelir elde etmeyi bekliyor.

2023 yılında 384 milyon avro FAVÖK elde eden şirket 2024 yılında 430-490 milyon avro FAVÖK elde etmeyi planlarken 260-300 milyon avro yatırım harcaması yapmayı planlıyor.

Enka İnşaat (ENKAI), 2024 yılının 2. çeyreğinde beklentilerin 33% üzerinde 6,36 milyar TL net kâr açıklarken, FAVÖK’ünü geçen senenin aynı dönemine göre 61% net kârını ise geçen senenin aynı dönemine göre 159% artırmayı başardı.

Şirketin 2. çeyrek sunumunda yer alan veriler eşliğinde güncel olarak 6 milyon dolara yakın iş ilişkisi bulunurken şirketin diğer bağlı ortaklığında gerçekleşen yatırımlarda devam ediyor.

Enerji tarafında Türkiye’nin en büyük özel sektör enerji üreticisi konumunda bulunan ENKAI’nın toplam santralleri 4100 MW kapasiteyle enerji üretiyor.

EPİAŞ verilerine göre yıllık bazda düzelen enerji fiyatları gelecek çeyrekte de kârlılığı desteklemeye devam edebilir.

Şirketin elinde bulundurduğu net nakit pozisyonu, faizlerin yüksek olduğu bu dönemde kârlılığı önemli ölçüde desteklemeye devam ediyor. 

Şirketin 2. çeyrekte net nakit pozisyonu 96 milyar TL ile Borsa İstanbul’un en yüksek net nakit pozisyonuna sahip şirketi konumunda yer alıyor.

Reysaş GYO (RYGYO), yüksek kredi maliyetlerine rağmen inşaat sektöründe en güçlü bilanço açıklayan şirket konumunda yer aldı. Şirket, diğer GYO firmalarına kıyasla portföyündeki en fazla ağırlık taşıyan lojistik depolarının değerlemesinden yüksek kârlılık elde etmeyi başarırken şirketin F/K oranı ise 1,09 ile sektör ortalamalarından 3 kat daha aşağıda yer alıyor.

Şirketin lojistik depoları haricinde arsa, fabrika, otel, konut projeleri, taşıt muayene istasyonları, fındık depo, Oto Galeri Çarşı AVM ve ofisleri gayrimenkul portföyünü oluşturuyor.

İnvestco Holding (INVES), geniş şirket portföyü sayesinde madencilik, yenilenebilir enerji, kimya, çelik ürünleri, teknoloji-yazılım ve girişim sermayesi alanında yatırımlar yapıyor.

Altında bulunan şirketlerin güçlü nakit akışları sayesinde 2. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre FAVÖK’ünü 121% artıran şirket, satışlarını ise 155% artırmayı başardı.

Fakat şirketin çarpanları rakip çarpanlarının oldukça üstünde bulunuyor. Şirketin FD/FAVÖK oranı 14,1 olarak işlem görürken F/K çarpanı ise 15,3 ile sektör ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Hitit Bilgisayar (HITIT), Avrupa’nın en büyük 2. Dünya’nın ise en büyük 3. Havayolu rezervasyon sistem sağlayıcısı konumunda yer alıyor. Şirket 49 ülke ve 75 partnerle iş yapıyor.

2.çeyrek itibarıyla geçen senenin aynı dönemine göre 147% FAVÖK büyümesi elde eden şirket net kârını ise 639% artırmayı başardı. Ayrıca şirket 2024 yılında dolar bazlı olarak satışlarda 33%-38% büyümeyi planlarken 43%-45% arasında FAVÖK marjıyla yılı tamamlamayı planlıyor.

Şirket 2. çeyrekte 4 yeni partner kazanımı elde ederken yatırımlarının 65%’ini altyapı ve geliştirme odaklı gerçekleştiriyor. Şirket 2024 yılında toplam yatırım/ciro oranının 30%-35% seviyesinde olmasını bekliyor.

Şirket dolar bazında hızlı büyüme gerçekleştirse de, çarpanları sektörel ortalamaların oldukça üstünde bulunuyor. Şirketin F/K oranı 53,3 seviyesinde bulunurken FD/FAVÖK çarpanı ise 33,9 seviyesinde bulunuyor. Bu çarpanların sektörel rakiplerinden oldukça pahalı olduğunu da ayrıca hatırlatmak gerekiyor.

Bankacılık Sektörü

Bankacılık sektöründe artan politika faizi ile beraber kredi-mevduat makasının daralması neticesinde net faiz marjındaki geri çekilmeler ile beraber çeyreksel olarak enflasyon muhasebesi uygulanmamasına rağmen şirketlerin kârlılığı önemli ölçüde baskılandı.

İlk çeyrekte enflasyona endeksli tahvillerin değerlemesinden elde edilen gelir 2. çeyrekte bankaların kârlılığında baz etkisiyle düşüşe yol açan faktörlerden biri oldu.

Fakat sektöre kârlılık daralsa da kârlılığını koruyabilen TSKB ve GARAN 2. çeyrek bilançolarında ön plana çıkmaya devam etti.

Garanti Bankası, ayrıca 2024 yılı için net faiz marjını 5% seviyesinde korumaya devam etti.

TSKB ve GARAN kârlılıklarını çeyreksel olarak korumayı başarsa da endekste bulunan bankacılık hisselerinin çeyreksel olarak kârlılığı 5% daraldı.

Otomotiv Sektörü

Bilanço açıklayan şirketlerin konsolide gelirlerine takiben Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin (ODMD) verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,2 oranında artarak 762.152 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yıla göre %3,0 oranında artarak 605.639 adet, hafif ticari araç pazarı ise %9,5 azalarak 156.513 adet oldu. 

İhracatçı şirketler özelinde değerlendirmek gerekirse Avrupa pazarı stabil düzeyde devam ederken Çinli firmaların rekabeti fiyatların aşağı gelmesine sebep oldu.

Traktör pazarı ise ODMD verilerine göre 2. çeyrekte daralmaya devam etti. Genel anlamda 2. çeyrekte zayıf iç ve dış talep kârlılıkta baskı oluştururken kârlılığını çeyreksel olarak artırabilen tek şirket TTRAK oldu.

Havacılık Sektörü

Havacılık sektöründe BIST100 endeksinde bulunan şirketlerin mali tablolarını yabancı para cinsinden açıklaması enflasyon muhasebesinin stok etkisinden etkilenmemelerini sağladı.

Ayrıca pandemi öncesi seviyelere ulaşan yolcu sayısı kârlılığa destek oluştururken BIST100 endeksinde operasyonel kârlılığı artan şirketlerin neredeyse yarısı havacılık sektöründen geldi.

TAVHL, operasyonel kârlılığını yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 128% artırmayı başardı.

PGSUS ise operasyonel kârlılığını yılın ilk 6 ayında 56% artırırken THYAO, 32% artırmayı başardı.

Yılın ilk 6 ayında ise Pegasus, Türk Hava Yollarının üstünde yolcu büyümesi sağlamayı başardı.

Beyaz Eşya Sektörü

2024 yılı Ağustos ayında beyaz eşya sektöründe yıllık bazda yurt içi satışlar 15,3%, üretim 13,4% ve ihracat 4,3% azalış gösterdi.

2024 yılı Ocak - Ağustos döneminde yıllık bazda üretim 0,8% ve iç satışlar 6,6% artış gösterirken, ihracat 2,2% gerileme kaydetti.

Ağustos ayında aylık bazda yurt içi satışlar 21% azalış gösterirken, üretim 13,1% ve ihracat 2,3% geriledi.

Ayrıca avronun yılın 2. çeyreğinde enflasyonun altında kalması 2. çeyrekte kârlılığa baskı oluştururken Çinli firmaların fiyat rekabetinin artması ise marjları olumsuz etkiledi.

Enerji Sektörü

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber 2022 yılında 300 dolar seviyelerine ulaşan enerji fiyatları, Rusya’nın yeniden gaz tedariklerine başlamasıyla beraber 10 yıllık ortalamalarına doğru inmeye başladı. Fakat yıllık fiyatlara baktığımızda geçen senenin 2. çeyreğinde enerji fiyatları ortalama olarak 100 dolar seviyelerinden işlem görmekteyken 2024 yılının 2. çeyreğinde ortalama olarak 65-70 dolar arasında gerçekleşti. 

Spot fiyatındaki gerileme sonucunda enerji şirketlerinin kârlılığında baskı oluşmaya devam ederken 3. çeyrekte baz etkisiyle normalleşen fiyatlar kârlılığa destek sağlayabilir.

Diğer taraftan enerji sektörüne ekipman üreten şirketlerde talepteki daralmadan kaynaklı negatif olarak etkilendi. Fakat ihracatçı konumda bulunan ASTOR ve rakiplerine oranla daha yüksek teknolojik yatırımlar ile katma değerli ürünler üreten YEOTK güçlü kârlılık ile ön plana çıktı.

Demir-Çelik Sektörü

Demir-çelik sektörü Çin’den gelen zayıf sanayi üretim verisi ve küresel resesyon kaygılarının artmasıyla beraber demir fiyatlarında dip seviyelere yerleşen ton başına FAVÖK rakamları dikkat çekti.

Ereğli ve İskenderun Demir Çelik fabrikalarında geçen sene deprem etkisinden kaynaklı olarak kârlılıkta artış meydana gelse de kârlılık beklentilerin altında kaldı.

Fakat son dönemde Çin tarafında faizlerin indirilmesi ve küresel tarafta faiz indirimlerinin başlanmasıyla beraber sanayi üretimindeki artış beklentisi hisse performanslarını olumlu etkiledi. 

Gıda Perakendesi Sektörü

Gıda perakendesi sektörü artan kredi maliyetlerine karşın zorunlu tüketim mallarının satılması nedeniyle defansif sektör olarak popülerliği koruyordu.

Fakat 2. çeyrekte yaşanan yüksek enflasyon, enflasyon muhasebesinin etkisi sebebiyle gıda perakendecilerinin mali tablolarında baskı yarattı.

Operasyonel kârlılık tarafında güçlü büyüme kaydeden MGROS 2. çeyrekte ön plana çıkarken net kâr marjı beklentilerin altında kaldı. BIMAS ise tam tersine beklentilerin üstünde net kâr elde ederken operasyonel kâr beklentilerin altında gerçekleşti.

Kaynak: Midas

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır. mahmut-koc.blogspot.com her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu site kapsamı bilgiler hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com herhangi bir taahhüdünü tazammun etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolayısı ile uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com sorumlu tutulamayacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar