Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

TUPRS verileri ne söylüyor? Temettü sonrası toparlanma olacak mı?

Türkiye’nin en büyük ham petrol işleme kapasitesine sahip şirketi Tüpraş, Avrupa’nın ise en büyük 7. rafineri şirketi konumunda bulunuyor.

Yapılan temettü ödemesi sonrasında dolar bazlı zirvesinden 26% düşüş kaydeden TUPRS, 2. çeyrek sonuçlarında ürün marj beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve petrol fiyatlarının 80 doların altına gerilemesiyle birlikte son 6 ayda endeksten fazla düşüş kaydetti.

Ekim ayı itibarıyla jeopolitik gerilimler ve küresel tarafta Çin’den gelen genişleme adımları neticesinde petrol fiyatlarında hafif artışlar gözlemlense de yıllık baz etkisi sebebiyle ürün marjları geriledi.

Peki Zayıflayan Marjlar İle Potansiyel Devam Ediyor Mu?

Şirketin çarpanlarını incelediğimizde 2020 yılından sonra ortalama olarak F/K oranı 8,44 FD/FAVÖK oranı ise 12,11 olarak gözlemleniyor. Şirketin güncel çarpanları ise 5,41 F/K çarpanı ile fiyatlanırken 4,45 FD/FAVÖK çarpanı ile fiyatlanıyor. Şirketin cari çarpanları tarihsel çarpanlarına oranla 50% gerisinde olduğunu söylemek mümkün.

Fakat zayıflayan marjlar ve enflasyon muhasebesi sonucunda açıklanacak 3. çeyrek mali tabloları çarpanların karşılaştırılması için daha sağlıklı sonuçlar yaratabilir.

Analistlerin ortalama 12 aylık hedeflerini incelediğimizde ise 216 TL ile güncel fiyatı olan 144 TL’ye 50% oranında pozitif yönlü fark bulunuyor.

Dünyanın en büyük yatırım ve finansal araştırma kuruluşlarından biri olan Morningstar’ın biçtiği içsel fiyat olan 193,82 TL ise mevcut seviyelere göre 34% potansiyel barındırıyor.

3. Çeyrek Sonuçları Belirleyici Olacak

Şirket 2024 yılının 3. çeyrek mali tablolarını 5 Kasım tarihinde açıklayacak.

TUPRS, 2. çeyrek mali tablolarında 5,004 milyar TL çeyreklik net kâr elde ederek 3,51 milyar TL’lik piyasa beklentilerini aştı. 

6 aylık döneminde ise net kârı 5,35 milyar TL olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı çeyreğine göre 57% düşüşe işaret etti. Kâr düşüşünde ertelenmiş vergi giderlerinin ve İzmit rafinerisinde bulunan fuel oil dönüşüm tesisindeki faaliyetlerin periyodik bakım çalışması nedeniyle Mart-Haziran döneminde kapalı olmasının etkili olduğu görüldü.

Şirketin satışlarına bakıldığında; 2024 ilk çeyrekteki 179,38 milyar TL olan satışların, ikinci çeyrekte 190,71 milyar TL’ye gelerek sınırlı bir artış kaydetti.

2024’ün ikinci çeyreğinde FAVÖK beklentilerin 24% üzerinde 12,8 milyar TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı önceki çeyrekteki 5,72% seviyesinden 6,72% seviyesine ulaştı.

Şirketin net nakit pozisyonu ise ilk çeyreğe göre sınırlı düzeyde daralarak 55,2 milyar TL olarak gerçekleşti. 

3. çeyrekte ise ham petrolde 2. çeyreğe oranla 10%’luk düşüş ürün marjlarında negatif etkinin devam etmesine sebep oluyor.

Veriler Yatırımcıya Ne Söylüyor?

Brent petrol fiyatları 2023 yılında ortalama 82 dolar olarak gerçekleşirken 2023 yılının 3. çeyreğinde 84 dolar civarında gerçekleşmişti. Cari olarak ise 73,7 dolar olan brent petrol 3. çeyrek itibarıyla ortalama 80 dolar civarında gerçekleşti.

Ham petrol fiyatları ise geçen yılın 3. çeyreğinde ortalama 84 dolar civarında fiyatlanırken cari olarak 70 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. 

Cari olarak zayıflayan petrol verileri ürün marjları üstünde negatif etki yaratmaya devam ediyor.

Jet yakıtı fiyatları Eylül ayında dolar bazında ortalama olarak 2022 yılının Şubat ayından itibaren en düşük seviyeyi gördü. Eylül ayında ortalama olarak 12,2 dolar olarak gerçekleşen jet yakıt fiyatı geçen senenin aynı döneminde 32,6 dolar olarak gerçekleşmişti.

Geçen senenin aynı döneminde ortalama olarak 24.5 dolar olarak benzin fiyatları ise 2024 yılının Eylül ayında ortalama 11,3 dolar olarak gerçekleşti.

Motorin fiyatları ise Eylül ayında 14,8 dolar Ağustos ayında ise 14,3 dolar olarak gerçekleşirken 2021 yılının Şubat ayından itibaren en düşük seviyeleri gördü.

Tüpraş’ın ürün marjlarındaki daralma yıllık baz olarak zayıf 3. çeyrek sonuçlarına işaret edebilir. 

Marjlarda İyileşme Ne Zaman Görülebilir?

ABD tarafında Ağustos ayında gelen zayıf imalat PMI verileri ve Japonya’nın faiz indirimlerine gitmesiyle beraber küresel tarafta resesyon kaygıları oluşmuştu.

Bu gelişmeler neticesinde ABD Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken Avrupa Merkez Bankası tarafından 25 baz puanlık indirim gerçekleşti. Fed ve AMB tarafından gelen faiz indirimleri sonucunda körfez ülkelerinde de faiz indirimleri gerçekleşti.

Devamında Çin’in yapmış olduğu faiz indirimleri ve piyasaya likidite enjekte edilmesi sonucunda küresel faiz indirimlerinin önü açılmaya başlandı.

Avrupa tarafında enflasyon hedeflenen seviye olan 2%’nin altına gerilerken Fed ve Çin tarafından genişleme adımlarının devam edileceği belirtildi. Fed tarafından yumuşak iniş kapsamında yıl sonuna kadar 50 ile 75 baz puanlık indirim beklentileri sürmeye devam ediyor.

Tüm bu faiz indirimleri sonucunda küresel piyasalarda canlılık emtia ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeye sebep olabilir. Fakat faiz indirimlerinin sanayi üretimine yansıması elbette zaman alacaktır.

Diğer taraftan cari dönemde petrol fiyatlarını jeopolitik gerilimler beslerken risklerin artması ise petrol fiyatlarında da yukarı yönlü risklerin devam etmesini sağlayabilir. 

Özellikle faiz indirimleri sonrasında küresel tarafta açıklanacak sanayi üretim verileri petrolün gidişatı için takip edilecek.

TUPRS tarafında zayıflayan ürün marjları ile beraber geçen senenin aynı çeyreğine göre daralan kâr marjları görmek mümkün olabilir. Fakat faiz indirimlerinin petrol fiyatlarına yansımaya başlaması uzun vadede marj beklentilerinin güçlü kalmasını sağlıyor.

Şirketin 2024 Beklentileri

Tüpraş, 2.çeyrek mali tabloların açıklanmasıyla beraber ürün marj beklentisini 14 dolar seviyesinden 12 dolar seviyesine çekti. Yatırım planlamasını ise 500 milyon dolardan 400 milyon dolara düşüren şirket, kapasite kullanım oranı beklentisini 85-90%, toplam üretim beklentisini de 26 milyon ton ve toplam satış beklentisini 30 milyon ton seviyesinde korudu. 

Geleceğe Yatırım

2024 yılında 500 milyon dolar yatırım yapan TUPRS’ın 2035 yılına kadar her yıl 350 milyon dolar yatırım yapma hedefi bulunuyor.

Şirket, 2022-2035 hedefleri kapsamında sürdürülebilir rafinaj yatırımı kapsamında 2,3 milyar dolar yatırım harcaması, 3 milyar dolar da kümülatif FAVÖK bekliyor.

Yine aynı hedef kapsamında biyoyakıt tarafında sürdürülebilir yakıt üretimi için 600 milyon dolar yatırım harcaması yapan şirket, 1,1 milyar dolar kümülatif FAVÖK bekliyor.

Şirketin 2022-2035 dönemi içerisinde sıfır karbonlu elektrik yatırımı, yeşil ve hidrojen yatırımı için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım harcaması, 1 milyar doların üstünde de kümülatif FAVÖK beklentisi bulunuyor.

10 yılda toplam üretim kapasitesini 3 katına çıkarmak isteyen şirket, 2050 yılına kadar net karbon 0 olmak için 10 milyar dolar yatırım harcaması planlıyor.

Akaryakıt, LPG, baz yağ gibi petrolün direkt etkili olduğu ürün üreten Tüpraş, karbon ayak izini azaltmak için yenilenebilir enerjiye yatırımlar yaparak saf üretim hedefini 2035 yılına kadar 3 katına çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: Midas

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır. mahmut-koc.blogspot.com her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu site kapsamı bilgiler hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com herhangi bir taahhüdünü tazammun etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolayısı ile uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com sorumlu tutulamayacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar