Sezonsallık, birçok şirketin finansal performansında yılın belirli dönemlerinde görülen değişikliklere işaret eden önemli bir kavramdır. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, yılın belirli çeyreklerinde talep artışları veya düşüşleri yaşayabilir.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 3. çeyrek sonuçları SPK’dan ek süre talep edenler haricinde sona ererken gözler 4. çeyrek mali tablolarında sezonsallığı yüksek hisselere odaklandı.
3. çeyrek mali tablolarında özellikle sezonsallığı güçlü havacılık şirketleri güçlü kârlılıkla karşımıza çıkmıştı.
4. çeyrek ise özellikle teknoloji ve taahhüt işinde olan firmaların en güçlü sezonu olarak karşımıza çıkıyor.
Yılbaşında yenilenen sözleşmeler ve yıl sonunda gerçekleşen taahütler teknoloji firmalarını son çeyrekte ön plana çıkartabilir.
Son 1 senede 33% yükselen BIST TEKNOLOJI (XUTEK) endeksi, bu yükselişin büyük kısmını 4. çeyrek mali tabloları öncesinde gerçekleştirmişti.
2023 yılının Aralık ayının başından itibaren Mart ayına kadar BIST 100 endeksi 20,8% getiri sağlamayı başarırken BIST TEKNOLOJI endeksi ise 70,8% getiri sağlamıştı. O dönem itibarıyla ABD tarafında teknoloji hisselerindeki hareketlerde küresel piyasalardaki teknoloji hisselerinde sert hareketler yaşanmasını sağlamıştı. BIST Teknoloji endeksinde Aselsan, Ard Bilişim, Matriks Bilgi Dağıtım, Link Bilgisayar, Kafeın Yazılım gibi teknoloji şirketleri bulunuyor.
Hangi Şirketler Öne Çıkıyor?
Özellikle son 2 senede 4. çeyrek mali tablolarında en güçlü ciro ve operasyonel kâr açıklayan şirketleri incelediğimizde Europower Enerji (EUPWR), Girişim Elektrik Sanayi (GESAN), Yeo Teknoloji (YEOTK) ve Kontrolmatik Teknoloji (KONTR) gibi elektrik ve enerji sistemleri üzerinde yatırımlar gerçekleştiren şirketler karşımıza çıkıyor.
Bu 4 şirket geçen sene 3. çeyreğe göre son çeyrekte cirolarını 38,7% artırmayı başardı. Ayrıca 2023 yılında elde ettikleri operasyonel kârın ortalama olarak 52%’si son çeyrekte elde edildi. Geçen sene itibariyle Kontrolmatik 2023 yılının toplamında elde ettiği FAVÖK’ün 82%’sini son çeyrekte elde ederken Girişim Elektrik ve Europower Enerji ise 2023 yılının toplamında elde ettiği FAVÖK’ün 40%’ını son çeyrekte elde etmeyi başardı.
Alınan ihalelerin taahhüt tutarlarının son çeyrekte tahsil edilmesiyle beraber bu şirketler son çeyrekte en güçlü sonuçlarını açıklamayı başardı. (2023 yılı için enflasyon muhasebesi uygulanmış mali tablolara, 2022 yılı için ise dolar bazlı gelir tablosuna bakılmıştır.)
Diğer taraftan Ard Bilişim (ARDYZ) ve Aselsan (ASELS) gibi şirketlerin de son çeyrekleri en güçlü çeyrek olarak konumlanıyor. Fakat Aselsan geçen yılın son çeyreğinde operasyonel kârlılık tarafında 3. çeyreğin altında kalmıştı. 2025 yılı için ise açıklanan savunma bütçesi rakamları kritik olacak. 2023 yılında 16 milyar dolar savunma harcaması gerçekleştiren Türkiye ise 2024 yılı bütçesinde 1 trilyon 133,5 milyar TL olarak açıklamıştı. Ortalama kur ve yıl sonu dolar hedeflerini ele aldığımızda bu yıllık ortalama olarak 34 milyar doları aşan bir bütçeye işaret etti.
Bu 2 hisse geçen yılın son çeyreğinde 3. çeyreğe oranla satışlarını ortalama olarak 19% artırmayı başardı. Ard Bilişim FAVÖK’ünü 3. çeyreğe göre son çeyrekte 257% artırmayı başarırken son çeyrekte elde ettiği FAVÖK 2023 yılında elde ettiği FAVÖK’ün 38%’ini oluşturdu.
Aselsan ise 2022 yılında son çeyrekte çok güçlü bir performans sergilerken 2023 yılının son çeyreğinde FAVÖK’ü daraldı.
Diğer taraftan Borsa İstanbul’da tasarruf finansmanı tarafında işlem gören tek şirket olan Katılımevim Tasarruf Finansman’ın (KTLEV), son 2 senede en güçlü çeyreği 4. çeyrek olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketin geçen sene elde ettiği FAVÖK’ün 54%’ünü son çeyrekte elde ettiği FAVÖK oluşturdu. Katılımevim ayrıca geçen sene son çeyrekte 3. çeyreğe göre FAVÖK’ünü 74% satışlarını ise 24% artırmayı başarmıştı.
Türk Traktör’de (TTRAK) son 2 senede en güçlü çeyreği 4. çeyrek olsa da kredi maliyetlerinin artmasıyla beraber daralan otomotiv ve traktör pazarı geçen yılın aynı dönemine göre daralmaya işaret edebilir.
Türk Traktör’ün 2023 yılında elde ettiği FAVÖK’ün yaklaşık olarak 30%’u son çeyrek mali tablolarından gelirken şirket son çeyrekte satışlarını ve FAVÖK’ünü 3. çeyreğe göre sırasıyla 6% ve 11% artırmayı başarmıştı.
Kaynak: Midas
Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır. mahmut-koc.blogspot.com her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu site kapsamı bilgiler hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com herhangi bir taahhüdünü tazammun etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolayısı ile uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette mahmut-koc.blogspot.com sorumlu tutulamayacaktır.
0 Yorumlar